Nieuws

Baan bij Pointer

Na jaren freelancen ga ik weer in loondienst, bij KRO-NCRV als researcher voor het onderzoeksjournalistieke programma Pointer. Mijn freelance bestaan heb ik voorlopig afgesloten met een uitzending van Medialogica over Russische invloed in Afrika.


Winnaar De Loep - prijs voor onderzoeksjournalisten

Voor de Medialogica uitzending BoerBurgerBeeldvorming heb ik samen met regisseur Myrthe Buitenhuis De Loep gewonnen in de categorie signalerend. De Loep is de prijs voor de beste onderzoeksjournalistieke productie van 2022 van Nederland en België, georganiseerd door de VVOJ. De jury schrijft over onze uitzending:

"Deze documentaire is een goed voorbeeld van journalistiek die vooruitkijkt. Vier maanden voor de verkiezingen pakt het - goed geïnformeerd en kritisch - een politieke lobby aan en roept het een kopstuk ter verantwoording. De uitzending bouwt weliswaar voort op eerdere geschreven publicaties van collega's, maar doet dat met geduldige precisie en overtuiging en voegt nieuwe feiten toe. Ze laat zien hoe de Boer Burger Beweging de beeldvorming rond boeren en de agrarische sector probeert te beïnvloeden, ironisch genoeg geïnspireerd door de wijze waarop Wakker Dier haar campagnes voert. Mede opgericht door een agrarisch communicatiebureau, weet BBB handig de media te bespelen, waarbij het selectief omgaat met cijfers en feiten. Caroline van der Plas heeft de afgelopen jaren ongekend veel zendtijd gekregen, maar komt zelden zo ongemakkelijk en betrapt over als in deze documentaire. De makers blijven scherp zonder daarbij de nuance te verliezen. Hoewel de uitzending zich focust op één politieke partij, toont het een breder probleem: het misbruiken van het politieke bestel voor commerciële en persoonlijke doeleinden."

Medialogica over alternatieve media en complotdenkers

Waarzeggers of Complotverspreiders?

Zondag 28 mei om 22.45 uur op NPO 2

De afgelopen jaren zijn alternatieve media aan een opmars bezig. De Andere Krant en videokanalen zoals Blckbx, Weltschmerz en het Red Pill Journal vertellen verhalen die volgens hen 'in de reguliere media niet verteld worden'. Over corona, sinistere bedrijven en een geheime machtselite. Argos Medialogica onderzoekt deze nieuwe media: wie zitten erachter, wie zijn hun medewerkers en hoe worden ze gefinancierd?

De olympische weduwe 

6 juli 2022

Op 4 en 5 september wordt de tweedelige documentaire De olympische weduwe (KRO-NCRV) uitgezonden op NPO 2. Ik heb de research mogen doen samen met Wiesje Kuijpers en mocht samenwerken met Evert-Jan Offringa en Twan Huys. De documentaire gaat over de fatale ontvoering van 11 Israëlische sporters door Palestijnse terroristen tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München, precies 50 jaar geleden. We volgen de vrouw van een van die sporters, de Nederlandse Ankie Spitzer. Een bijzonder verhaal, ook omdat er na 50 jaar nog steeds zoveel vragen leven over wat er precies gebeurde.

Foto van Ankie Spitzer direct na de ontvoering in de kamer waarin haar man vastgehouden werd. (AP)
Foto van Ankie Spitzer direct na de ontvoering in de kamer waarin haar man vastgehouden werd. (AP)


Ze Weten Alles Van Je

6 juli 2022

Ik heb een deel research mogen doen voor een vierdelige documentaireserie voor Videoland, Ze Weten Alles Van Je. Het is een unieke mix van documentaire en drama over de mysterieuze verdwijning van cyberexpert Arjen Kamphuis in 2018. Nee, we hebben het raadsel niet opgelost, maar hopelijk wel aannemelijk kunnen maken dat scenario waar de politie van uitging bij het afsluiten van het onderzoek, een kajakongeluk, allerlei onlogische elementen bevat.
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin